INTERVJUER/REPORTASJER

VAN(N)vittig bra investering

På Lille Voll i Stange har de boret etter vann. Med det de sparer på vannavgift til fjøset er investeringen betalt på et par år.

Tekst og foto:
Rasmus Lang-Ree

Lillevold i Stange kommune i Innlandet

  • Anne Hagen og Jon Erik Borgen

  • Kvote på 460 000 kyr

  • Ca. 50 melkekyr

  • Halvparten av oksekalvene fôres fram

  • Totalt ca. 140 dyr

Aktuell for å ha boret etter vann til fjøset

Jon Erik Borgen sparer mye penger på vann fra eget borehull til fjøset.

Jon Erik Borgen forteller at det var Tine-rådgiver Kristoffer Sjøstad som satte fingeren på vannkostnadene i fjøset. Under en økonomigjennomgang kommenterte han at vannavgift til kommunen utgjorde mye penger. Derfor ble boring etter vann satt på agendaen og tatt med i søknadene til Innovasjon Norge om generasjonsskiftemidler da Anne Hagen og Jon Erik tok over gården fra Annes foreldre i januar 2019.

75 000 i spart vannavgift

Jon Erik Borgen forteller at boringen kom på 36 550 kr. Med pumpe, rørledning, trykktank og elektriker kom kostnaden på i overkant av 100 000 kr. Da ble det boret 9 meter ned til fjell og 120 meter i fjell. Dette har gitt nok vann til fjøset, mens våningshus og kårbolig fortsatt har kommunalt vann. Om det skulle knipe er det også enkel å skru over til kommunalt vann i fjøset. Hvis vi legger midlere normtall fra tabell på side 84 til grunn vil det årlige vannforbruket i dette fjøset være på mer enn 2 000 kubikk (lavt anslag). Med en vannavgift pr. kubikk i 2024 i Stange kommune på 37,44 kroner (eks. mva) vil boringen inneværende år gi en innsparing på ca. 75 000 kr. Selv om prisøkning ville gjort boringen mer kostbar i dag enn i 2020, er det ingen tvil om at dette er en meget lønnsom investering. Fra 2023 til 2024 økte vannavgiften i kommunen med 29 prosent, og alt tyder på at den kommunale vannavgiften i årene som kommer vil øke mer enn den generelle prisstigningen grunnet behov for store investeringer blant annet i det kommunale ledningsnettet.

- Kort og godt en vann-vittig god investering, slår Jon Erik fast.

Årlig innsparing på ca. 75 000 kr

Nok vann til fjøset

Selv om borehullet gir nok vann til fjøset kan forbrukstopper som under vasking være en utfordring. Jon Erik forteller at de har brukt kommunalt vann under fjøsvasking, fordi forbrukstopper kan være en utfordring. Med bytte av ei kobling som reduserte vannstrømmen tror han kapasiteten med eget borevann vil være tilstrekkelig også under fjøsvasking. Etter at anlegget ble satt i drift har det fungert uten problemer.

Viktig å unngå forurensningskilder

Det er viktig å velge punkt for boring som er langt fra mulige forurensningskilder. Mye alunskifer i grunnen som det er mange steder i dette området kan by på problemer, men Jon Erik forteller at dette var noe de fikk sjekket på forhånd. Han understreker også at det er viktig med regelmessig uttak av vannprøver for å være sikker på at vannet har bra hygienisk kvalitet.